pátek 22. října 2010

Letecké pomníky


V každém aspoň trochu větším ruském městě stojí pomník, připomínající úspěchy sovětského vojenského průmyslu. Na počet asi vedou legendární tanky T-34, nijak vzácné nejsou ale ani letecké pomníky. V Dubně, která má zhruba šedesát tisíc obyvatel, lze vidět dva:




Letoun MiG-25 patří k nejrychlejším sériově produkovaným letounům. Ve výšce je schopen dosahovat rychlosti kolem 3500 km/h, ačkoli při rychlostech nad 3100 km/h dochází k přehřívání motoru a jeho poškození. Dostup je přes 20 000 m, s prázdným letounem se ale podařilo vystoupat do výšky 36 km. MiG-25 byl produkován od začátku sedmdesátých let, jako většina sovětské techniky té doby s důrazem na minimální technologickou náročnost. Důsledkem je mimo jiné vysoká hmotnost, prázdný letoun váží 20 tun. Vyfotografovaný památník stojí poblíž závodu, který se na výrobě těchto MiGů podílel.




Novější památník zobrazuje starší letoun. Jedná se o bombardér Iljušin Il-2, jeden z nejúspěšnějších bombardérů druhé světové války. "Šturmoviků" bylo vyrobeno více než třicet šet tisíc, což z typu dělá jeden z nejmasověji vyráběných letounů v historii.




Dvojici leteckých památníků doplňuje raketa neurčeného typu, stojící před branami závodu na výrobu raket. V sovětských dobách byla tato část města uzavřená a cizincům nepřístupná.

Žádné komentáře:

Okomentovat