pátek 16. července 2010

Kvas a spol.

Nabídka nealkoholických nápojů v Rusku oplývá mnoha druhy u nás neznámými (sortiment nápojů alkoholických též, zvláště co se druhů vodky týče, ale to asi tolik nepřekvapí). Králem mezi nimi je jednoznačně kvas. Kvas je temně hnědá tekutina vzniklá kvašením chleba, v důsledku čehož může obsahovat až 1,5% alkoholu - není tedy přísně vzato úplně nealkoholický, ale z hlediska zákona je jako nealkoholický klasifikován (nealkoholická piva mohou taktéž obsahovat srovnatelná množství lihu). Kvas možno koupit celoročně v lahvích i plechovkách a v létě točený v kioscích či tradičněji na ulici z cisteren. Z kvasu se připravuje studená polévka okroška.


Jestliže kvas lze s trochou nadsázky považovat za přirozeně nealkoholickou variantu piva, tarchun je potom nealkoholickou variantou absintu. Obsahuje výtažek pelyňku a dobarvuje se na ostře zelený odstín. Na snímku vpravo vyniká zelená barva tarchunu v kontrastu s červenou barvou boršče.


Na dalších snímcích jsou bohužel téměř výhradně prázdné lahve. Na levém obrázku jsou krom dvou lahví tarchunu ještě dvě lahve od bajkalu, což je temná kapalina chutí slabě připomínající naši kofolu. Levá lahev na pravém obrázku obsahovala sajany (pojmenováno po pohoří). Sajany jsou velmi světle béžová, až bezbarvá limonáda neurčité, ne příliš výrazné, a proto těžko popsatelné chuti. Lahev vpravo s nápisem крем-сода byla domovem limonády s příchutí vanilkové zmrzliny. Obsah prostřední lahve jsem zatím neokusil. Obrazově není zdokumentován kolokolnik, což je bezbarvá kapalina s příchutí zvonků (těchto, nikoli těchto, natož snad těchto).

Žádné komentáře:

Okomentovat