středa 28. července 2010

Ленинград I.

Relativně dlouho jsem otálel s publikováním fotoreportáže z návštěvy Petrohradu z počátku letošního května. Jedním z důvodů je převažující mizerná kvalita fotografií, způsobená nedobrými světelnými pomínkami, a druhým je jejich velké množství. Velké množství fotek způsobí, že reportáž bude rozdělena na více dílů. V tomto prvním vynechám většinu nejprofláknutějších architektonických památek, ale jinak nebude v rozdělení na více částí žádný promyšlený systém.


Na mapě jsou vyznačena místa, z kterých byly pořízeny níže vystavené fotografie. Písmena L a P na mapových značkách odkazují na levý a pravý snímek u odpovídajícího čísla.


1. Přijedete-li do Ruska prvního května, máte velkou šanci narazit na prvomájové oslavy. Průvody jsou pompézní, s hudbou, proslovy, policejním dohledem a masovou účastí, a ty největší pod taktovkou vládní strany Jednotné Rusko. V průvodu tak není problém narazit na vlajky s údernými hesly typu "za vlast! za Putina!" (na pravém snímku) či "Medvěděv a Putin - vítězství Ruska". Průvodům přihlíží značné množství lidí, byť ne zdaleka tolik, co v Moskvě na vojenské přehlídce o osm dní později.


2. Petrohrad je město bez kopců, zato se spoustou vodních cest, díky čemuž se mu říká též Benátky Severu (přirovnávat své město k Benátkám je samozřejmě velmi populární, a tak se Petrohrad musí o svůj titul dělit s minimálně šestnácti dalšími lokalitami). Na levém snímku je Gribojedovův kanál, jeden z kanálů procházejících historickým centrem. Na pravém je pak pohled na Něvu ze Zaječího ostrova, v místech, kde se řeka rozděluje na dvě větve obtékající Vasilevský ostrov. Dominantní bílá budova je bývalá burza, dnes námořní muzeum. Kupole vpravo od středu obrázku je Isakjevská katedrála.


3. K přímořskému městu patří lodě. O Auroře není třeba dlouze se rozepisovat. Vstup na křižník je zdarma a příliš mnoho k vidění na něm není. To na přídi, co vypadá jako kříženec norské a britské vlajky, je ve skutečnosti jeden z ruských námořních praporů (гюйс; nedaří se mi zjistit, jak tento termín překládat do češtiny, či zda vůbec v češtině existují speciální termíny pro různé druhy námořních vlajek). Na pravé fotografii je luxusní restaurace Fregat Blagodať, postavená jako rekonstrukce fregaty z 18. století. (Velmi pravděpodobně se jedná o kompletní novostavbu).


4. Dvě náhodné budovy, o kterých neposkytnu bližší informace: Vlevo netypický (zdá se, že pseudorománský) dům na Něvském prospektu, vpravo cirkus Činizelli z poloviny 19. století.


5. Z méně tradičních věcí: Nalevo je typická smečka pouličních psů, adaptovaná na život ve městě včetně schopnosti do určité míry dodržovat dopravní předpisy a počkat si, než se v jejich směru na křižovatce rozsvítí zelená. Napravo pak dům s obrazy na vnější fasádě; jak se řeší ochrana proti grafitti není úplně jasné.


6. Dva pohledy na centrum města z ochozu kupole Isakjevské katedrály. Nalevo je pohled severozápadním směrem, na Konogvardejský bulvár, napravo pak pohled severovýchodním směrem, na budovu Admirality (zlatá špičatá věž v popředí), Petropavlovskou pevnost na Zaječím ostrově (zlatá špičatá věž v pozadí) a Zimní palác (zelená budova lehce vpravo od středu snímku).

Žádné komentáře:

Okomentovat